dissabte, de gener 13, 2007

La quixotada

Tal i com s’esperava, l’arribada dels Fills de Don Quixot a Barcelona ha estat força polèmica, sobretot (no ens enganyem) per la necessitat dels mitjans de comunicació de publicar notícies novedoses, suculentes pel seu mercat mediàtic. Però, com diu el dit popular, “no hi ha mal que per bé no vingui”. Si això es pot aprofitar per difondre les reivindicacions i sensibilitzar a l’opinió pública sobre uns determinats temes, millor que millor.

La noticia dels Fills de Don Quixot a Barcelona ha posat sobre la taula com són de grans les diferències entre un pais i l’altre. En primer lloc, tot i existir una problemàtica similar com és la dels sense sostre, és evident que el marc polític i legislatiu és molt diferent i que cadascun s’ha de tractar en el seu context. Però aquesta diferència, que és de sentit comú, no es pot aprofitar per fer demagògia i deslegitimar les relacions que puguin haver entre un emergent moviment social com és el de la lluita per la vivenda i una associació que es dedica, mitjançant l’acció directa, a sensibilizar sobre la situació de marginalitat que pateixen els sense sostre a França.

El punt d’unió entre tots dos és la dificultat d’accés a l’habitatge, causa que té com a conseqüència l’augment dels col·lectius marginats. Els Fills de Don Quixot denuncien la situació de desprotecció dels sense sostre a França. El moviment per una vivenda digna denúncia una de les causes del problema de la marginalitat. Denúncia que aquí l’accés a un habitatge digne és cada cop més difícil i que la situació tendeix a agreujar-se. Les polítiques d’habitatge no acaben de ser més que declaracions de bones intencions a llarg termini. És evident que això no només afecta als sense sostre sinó a diferents sectors de la població que són menys vulnerables que els sense sostre perquè tenen una xarxa familiar de suport però que aquesta ja no pot fer miracles....

Però, amb tot i això, sembla ser que en un futur no molt llunyà serà un delicte que els moviments socials vulguin fer xarxa i tenir relacions amb altres moviments i organitzacions. I quina serà la multa d’aquesta greu acció? Deixem la resposta per la propera edició de la nostra estimada Ordenança Cívica.

Parlant d’un dels més cèlebres textos que s’han escrit per la llibertat d’expressió en el segle XXI, s’ha de dir que aquesta és la segona diferència remarcable entre un pais i altre. Clar, perquè amb aquest text bíblic que tenim aquí, surt l’alcalde i, com si de Moises es tractès, s’il·lumina i diu que no permetrà un “ús indegut de l’espai públic a Barcelona”. Així, ja tenim un onzè manament. S’hauran de modificar les taules; després d’aquell que diu “no envejaràs els béns del veí”, es podrà llegir: “no es farà un ús indegut de l’espai públic”.

Però, què és pel nostre Moises barceloní un ús indegut de l’espai públic? En aquest cas concret seria acampar a la ciutat. Així es treu totalment de context l’acció reivindicativa, es deixa de veure com una acte dintre del marc jurídic del dret a la llibertat d’expressió i passa a ser un acte lúdic i incívic i, per tant, molest als ulls de l’ideal barceloní que tenen els membres del consistori.

No puc deixar de recordar-me d’una frase també cèlebre d’un ministre franquista que, durant molts anys va ser el president de Galícia. “La calle es mía” deia Fraga, contenint-se un improperi de gran contundència. Vet aquí una altra diferència entre un pais i l’altre. Nosaltres vam haver de patir durant dècades una dictadura i ara patim l’herència d’aquesta. La manca de cultura política del nostre país fa que molts polítics es puguin permetre aquestes il·luminacions i, sense cap tipus de vergonya, tractin a la ciutadania com si d’un infant es tracés. Val a a dir que aquesta actitud entre paternal i mesiànica que molts cops tenen aquells que ocupen càrrecs institucionals té matissos. És a dir, si en lloc de reunir-se amb els Fills de Don Quixot un moviment social molt jove i gens institucionalitzat, hagués estat una organització consolidada com ara CCOO o UGT, segurament les declaracions i les actituds de l’ajuntament no haguessin estat les mateixes.

És molt fàcil deslegitimar una acció social d’un moviment que no té pas els recursos d’una organització institucionalitzada i que només compta amb les energies de les persones i, si té sort, amb una mena de poder mediàtic molt esporàdic, puntual i que pot arribar a ser pervers i tornar-se en contra. A més, no interesa donar veu i, per tant, poder a un moviment que posa sobre la taula un problema que està en les arrels del creixement econòmic del nostre estimat país. Però d’això i d’altres coses ja en parlarem un altre dia...

2 comentaris:

Ruben ha dit...

El "pisuerguismo" es un arte y Jordi Hereu tu musa.

El noble arte del pisuerguismo veo que no es únicamente patrimonio de la derecha...En este artículo insinúas cosas como que el Ayuntamiento quiere criminalizar las redes sociales y aprovechando el tema nombras la ordenanza cívica, sacas a pasear a Franco y desacreditas a los sindicatos - cosa que todo buen progre ha de hacer-.

Ni yo soy el gran defensor de la ordenanza cívica ni de Hereu ni de la gestión del Ayuntamiento de barcelona, pero me gustaría puntualizar algunas cosas.

En primer lugar y como tu comentas Paris y Barcelona no son iguales. Pa ra empezar en barcelona existe una RED de entidades de ámbito social que dan cobertura a los sin techo. Sin los recursos necesarios, puteados por la administración...lo que quieras...pero existen...y creo yo que son los que verdaderamente están legitimados para denunciar la pasividad de la administración...que no dudo que pueda existir.

En segundo lugar...¿viste la manifestación que realizaron?...XD!...esta gente ha salido en los medios de comunicación franceses y su afán de protagonismo los ha traido a Barcelona...¿XQ Barcelona? ¿XQ no otras ciudades europeas con unos servicios sociales claramente peores?...¿no te lo has preguntado?...la respuesta está en las imágenes de la manifestación de Pl St Jaume. Casualmente aparecen carteles de las movilizaciones x una vivienda digna...lo que me hace sospechar que vienen a Barcelona xq tienen contacto con un colectivo ya organizado...

No estoy diciendo que sea la plataforma x una vivienda digna la que los a traído para montar el circo...pero si algunos colectivos de la plataforma...afortunadamente en la plataforma también hay gente con cabeza....

Jonatan García ha dit...

Hola:
Te escribo este post, para informarte que el compañero de L'H Carlos Serrano está recibiendo amenazas en su blog.
Creo que es importante hacer difusión de este atentado contra su persona y contra la libertad de expresión.
Por eso si te parece bien, me gustaría que copiases mi último post y lo pegases en tu blog.
Por mi parte nada más.
1 saludo.